Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

 

Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Voeding en genotmiddelen

De manier waarop je leeft, eet en beweegt, heeft invloed op de ontwikkeling van je baby. Het is belangrijk hierop te letten. 

Voor meer informatie over gezond leven in de zwangerschap  klik hier .TIP: Het voedingscentrum heeft de app ZwangerHap ontwikkeld. Wat kun je nou wel en beter niet eten tijdens de zwangerschap? Met de gratis app ZwangerHap kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten. Zo niet, dan laat de app zien wat je allemaal nog wél kunt nemen. 
Klik hier voor meer informatie van het voedingscentrum. 

Wat kun je beter wel en niet eten als je zwanger bent?

Rauw vlees en rauwe vleeswaren; deze kunnen zijn besmet met de toxoplasmose parasiet. In rauwe ham worden eventueel aanwezige parasieten normaliter gedood door het zout en het droogproces. Alleen in verkeerd bereide rauwe ham kan de parasiet overleven. Daarom raden we het eten van rauwe ham uit voorzorg af. Cervelaat, salami en chorizo zijn rauw en kunnen dus niet meer gesuggereerd worden als vleeswaren zonder toxoplasmoserisico.

In kattenontlasting kan ook toxoplasmose voorkomen. Daarom wordt geadviseerd om met handschoenen aan te tuinieren of de kattenbak te verschonen.  

Rauwmelkse kazen (au lait cru); hiermee worden de verse zachte kazen van de kaasboer bedoeld. Deze kun je beter niet eten in verband met de listeriabacterie. Ook boerenkaas bevat rauwe melk. De voorverpakte en gepasteuriseerde brie e.d. uit de supermarkt mag je gerust eten.  Eet geen producten met rauwe eieren. Dit wordt gebruikt in bepaalde toetjes, zoals bijvoorbeeld mousse, tiramisu of bavarois. 

Er zijn twee belangrijke redenen om bepaalde vissen niet in de zwangerschap te eten:  het voorkomen van een voedselinfectie door de listeria bacterie en het beperken van inname van schadelijke stoffen zoals kwik. Eet daarom geen rauwe of vacuüm verpakt gerookte vis, zoals gerookte zalm en paling. Wanneer rauwe vis meer dan 2 minuten boven 70 graden wordt verhit, wordt de bacterie gedood en is de vis wel veilig om te eten. Eet geen roofvissen (zoals zwaardvis, snoek, paling, tonijn, haai en koningsmakreel). Doordat deze vissen andere vissen eten stapelen schadelijke stoffen zoals kwik zich op. Deze schadelijke stoffen kunnen de placenta passeren.
Het eten van (vette) vis is wel gezond in de zwangerschap en kan bijdragen aan een gezonde hersenontwikkeling van de baby. We adviseren je daarom 2x per week vette vis te eten die weinig kwik bevat en goed verhit is geweest. Lust je geen vis? Neem dan zwangerschapsvitamine met visolie. 

Eet niet teveel leverproducten per dag in verband met vitamine A. Vitamine A zit ook in multivitaminen voor niet zwangeren, dus als je extra vitamines wilt gebruiken neem dan alleen multivitaminepreparaten die speciaal bestemd zijn voor zwangeren!

Het is belangrijk dat je ijzerrijke voeding tot je neemt. Door ijzertekort kun je je erg snel vermoeid, duizelig en kortademig voelen. IJzer zit in volkoren granen en volkoren brood, groene bladgroenten, vlees, vis, ei, noten, peulvruchten en bonen. In appelstroop zit  ijzer, maar ook veel suiker. Eet daarom niet teveel hiervan. 

Gebruik tot en met de 10e zwangerschapsweek extra foliumzuurtabletten: 1 x daags 0,5 mg. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek/drogist.

Neem niet meer dan 2 kopjes caffeïne houdende dranken op een dag.

Ben je vegetariër?  Je kunt zonder bezwaar vlees of vis vermijden. Let erop dat je wel genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkorenproducten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivel. In peulvruchten en eieren zit ook veel ijzer. Bij een veganistisch eetpatroon is de hoeveelheid calcium die je binnenkrijgt heel belangrijk. Gebruik zuivelvervangers, zoals sojadrink met toegevoegd calcium. Een diëtiste kan helpen de juiste keuzes te maken voor een volwaardig voedingspatroon. 

Voldoende voedingsstoffen binnen krijgen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk voor jou en voor je baby om gezond te eten. Je hoeft niet voor 2 te eten tijdens de zwangerschap, maar jouw lichaam heeft wel iets meer energie nodig. Hoeveel dit is verschilt per periode in de zwangerschap en per persoon. Merk je dat je meer trek hebt, neem dan een extra gezond tussendoortje. Denk hierbij aan een stuk fruit, een handje noten of een extra boterham.
Het is natuurlijk ook belangrijk om voldoende voedingsstoffen (zoals calcium, ijzer en jodium) binnen te krijgen tijdens je zwangerschap. 
Klik hier voor de adviezen van het voedingscentrum. 
TIP: vul een aantal dagen de eetmeter in om te controleren of jij voldoende binnen krijgt!

Algemene voedingsadviezen

  • Eten voor 2 is niet nodig. 
  • Afvallen/lijnen tijdens je zwangerschap is niet verstandig. Wanneer je zwanger bent en je gaat afvallen, dan kunnen schadelijke afvalstoffen die in de vetcellen opgeslagen zijn via je bloedbaan bij de vrucht/baby terecht komen. Ben je te zwaar, probeer dan niet te veel aan te komen gedurende je zwangerschap.
  • Als je zwanger bent en je wilt vasten, bespreek dit dan met ons. Wanneer je zwanger bent is vasten vaak niet verstandig.
  • Eet je geen vlees of vis? Let er dan op dat je genoeg B-vitamines, calcium en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer.
  • Eet geen vette snacks en vermijd toetjes met veel suiker. Gebruik geen suiker in koffie en thee en drink geen gewone limonade en  vruchtensappen. Ook in versgeperste vruchtensappen zitten veel suikers.
  • Zorg voor een goed lichaamsgewicht.
  • Verdeel de maaltijden regelmatig over de dag en gebruik zonodig iets tussen de maaltijden door. Op deze manier worden ook de koolhydraten goed verdeeld, zodat het bloedsuikergehalte minder schommelt. Wanneer je koolhydraten neemt (zoals een stuk fruit), helpt het om dit te combineren met eiwitten/vetten; bijvoorbeeld een handje noten. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans.
  • Drink minstens 2 liter per dag.
  • Sla geen maaltijden over.

Kijk voor meer informatie op de pagina van onze beroepsvereniging: https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/30/voeding/

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Gemiddeld komen vrouwen 10 á 16 kilo aan tijdens de zwangerschap. Bij een BMI>25 is het goed om te proberen onder deze 10 kilo gewichtstoename te blijven. Door alles wat je meer eet en drinkt dan je nodig hebt, kom je extra aan. En dat moet er na de zwangerschap ook weer af… Sommige vrouwen gebruiken de zwangerschap als excuus om net iets meer dan normaal te eten. Naast dat jij aankomt, heb je iets meer kans op een zware baby. Een zwaardere baby heeft in zijn latere leven weer een verhoogde kans op overgewicht.

Waar komen de zwangerschapskilo's vandaan?

3,5 kilo

 

uiteindelijke gewicht van de baby

2 kilo

 

vruchtwater

1,5 kilo

 

placenta en baarmoeder

2 kilo

 

extra bloed

0,5 kilo

 

extra borstweefsel

3 kilo

 

extra vetweefsel (reserve om borstvoeding te geven)

Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel aankomt?

Over het algemeen geldt: ga niet meer eten, maar let op dat je gezond en gevarieerd eet. Probeer je zoete trek in de hand te houden. En belangrijk: blijf bewegen: minimaal 2,5 uur per week. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn prima activiteiten. Klik hier voor meer informatie over sporten en bewegen in de zwangerschap.

Boekentip:

Eet als een expert Eet als een expert- Zwanger!

 Auteur: Gaby Herweijer, Rob van Berkel
 EAN: 9789082700220

 

Diëtiste T.E. de Rooij

TIP: Bij ons in het pand is een diëtist aanwezig waarbij je voor vragen of begeleiding terecht kunt. thumbnail Logo 02

Gezonde en goede voeding is van belang voor de gezondheid van moeder en kind tijdens zwangerschap. Ook voor en na een zwangerschap is goede voeding essentieel.Wat mag je allemaal eten tijdens je zwangerschap? Hoe zorg je ervoor dat je niet teveel aankomt tijdens je zwangerschap? Wat is goede voeding voor jou en je kind in je zwangerschap? Hoe beperk ik het risico op zwangerschapsdiabetes? Hoeveel mag je eigenlijk eten wanneer je borstvoeding geeft?Mocht je dit soort vragen hebben of juist iets anders willen weten op het gebied van voeding, dan wil ik je graag helpen! Samen met jou ga ik op zoek naar wat bij jou past, gerelateerd aan je vraag.
Graag zie ik je op mijn spreekuur bij Verloskundigenpraktijk Lucina. Voor meer informatie kun je op mijn website www.dietistderooij.nl terecht.
Of neem contact op via of 06-18284966.

Roken

Roken tijdens de zwangerschap geeft bewezen risico's voor het ongeboren kind. In sigaretten zitten schadelijke stoffen en deze komen rechtstreeks bij de baby terecht. Ze zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta en daardoor voor slechtere zuurstoftoevoer naar het kind.

Mogelijke gevolgen tijdens de zwangerschap:

  • grotere kans op een miskraam
  • grotere kans op een lager geboortegewicht (<2500 gram)
  • grotere kans op vroeggeboorte (een bevalling voor 37 weken)
  • grotere kans op het vroegtijdig breken van de vliezen (voor 37 weken)
  • grotere kans op het loslaten van de placenta
  • grotere kans op het overlijden van de baby in de buik

Mogelijke gevolgen na de geboorte:

  • grotere kans op wiegendood, het risico is nog groter als er tijdens de zwangerschap ook gerookt is
  • afwijkingen aan luchtwegen, bijvoorbeeld de doorgankelijkheid en/of onvolledige ontwikkeling
  • borstvoeding is verminderd met meer dan 250cc per dag

Mogelijke gevolgen van meeroken voor de pasgeborene:

  • irritatie van ogen, slijmvliezen
  • grotere kans op astmatische klachen, zoals benauwdheid en hoesten
  • grotere kans op een middenoorontsteking
  • 2 keer zo veel huilbaby's
  • achterblijven in intellectuele en emotionele ontwikkeling

Tweederde van de babysterfte rondom de geboorte wordt bepaald door vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Roken tijdens de zwangerschap draagt hier in een belangrijke mate aan bij. Het advies aan beide ouders is om proberen te stoppen met roken en rokerige ruimtes te vermijden. De ervaring leert dat stoppen met roken moeilijk kan zijn, toch is stóppen beter dan minderen. De stress die ontstaat bij het stoppen of minderen met roken is minder schadelijk dan doorgaan met roken! Alle verloskundigen zijn op de hoogte van de mogelijkheden en begeleiden je graag.
Stoppen met roken is niet makkelijk. Het programma Rookvrije Ouders is een telefonische coaching speciaal voor (aanstaande) ouders die hulp willen bij het stoppen met roken. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering en is bewezen effectief. Het is het zeker waard om te proberen. Kijk voor meer informatie of om je aan te melden op: https://www.ikstopnu.nl/rookvrijeouders/

www.medipro.nl(dit was voorheen stivoro).
www.rookvrijookjij.nl
www.ikstopnu.nl

Alcohol

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Er bestaat een grotere kans op aangeboren afwijkingen aan het hart, de nieren, het centraal zenuwstelsel en het gezicht.
Tijdens de zwangerschap bestaat er een verhoogde kans op een groeiachterstand. Later kan vaker hyperactiviteit, lagere intelligentie en soms achterstand in geestelijke ontwikkeling optreden.
Dus ook voor een wijntje bij het eten geldt: doe het niet!
Kijk ook eens op: www.alcoholinfo.nl of http://www.alcoholenzwangerschap.nl 

Drugs

Hard- en softdrugs gebruik tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden. Harddrugsgebruik door de moeder maakt het kind ook verslaafd. Het risico van harddrugs is een vroeggeboorte met risico van overlijden vlak voor of na de geboorte. Mocht je drugs gebruiken, vertel dit dan liever wél aan ons. Praat erover en wees niet bang om te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Samen kunnen we dan bekijken welke oplossingen voor jou mogelijk zijn.
Kijk ook eens op www.jellinek.nl