Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

 

Afsprakenlijn: 078 - 621 41 18
Spoed:  078 - 617 78 98

Op vakantie

Vakantieplannen?

Als je zwanger bent, kun je gerust op vakantie gaan. Doorgaans wordt aangeraden een vakantiebestemming te kiezen waar goede medische zorg aanwezig is, mochten zich onverhoopt complicaties voordoen. Check van te voren het dichtsbijzijnde ziekenhuis waar verloskundige zorg wordt verleend. 

Vakanties op grote hoogte worden ontraden. Door de afnemende zuurstofspanning van de lucht is er minder zuurstof beschikbaar. We adviseren je om niet langdurig hoger dan 2000 meter te verblijven.

Bij lange vliegreizen (langer dan 4 uur), maar ook lange auto- of busreizen bestaat er een kans dat de bloedstroom belemmerd raakt. Daarom is het bij lange reizen per vliegtuig, auto of bus goed om je benen, voeten en armen voldoende te bewegen. Strek je benen en loop een kort stukje om de 2 uur. Draag tijdens het reizen niet te strakke kleding en trek eventueel je schoenen uit. Drink zo veel mogelijk water, laat alcohol en koffie staan.

Duiken wordt eveneens afgeraden tijdens de gehele zwangerschap.

Vliegen met een zwangere buik kan net zo lang als de luchtvaartmaatschappijen het toelaten. Dat wil zeggen, als je geen medische indicatie hebt waarbij vliegen wordt afgeraden. De meeste vliegtuigmaatschappijen nemen zwangere vrouwen niet later dan tot de 36e week van de zwangerschap mee. Dit om het risico van een bevalling in het vliegtuig te minimaliseren. Wanneer je een grote buik hebt, kunnen luchtvaartmaatschappijen vragen naar je zwangerschapsverklaring, een document waarop de duur van je zwangerschap vermeld staat.

De Security Scan mag niet verward worden met de Bodyscan die door de Douane op de luchthaven bij de zogenaamde 100 % controles wordt gebruikt. De Bodyscan maakt, in tegenstelling tot de Security Scan, gebruik van röntgenstralen die door de huid gaan om ingeslikte goederen te traceren. De hoeveelheid straling zou erg laag zijn, maar er bestaan wisselende meningen over de veiligheid voor zwangere vrouwen. Het liefst vermijden dus! De Security Scan werkt met ongevaarlijke millimetergolven die weerkaatsen op de huid en het lichaam niet binnengaan. De Security Scan detecteert voorwerpen op het lichaam. Zwangere vrouwen kunnen zich dus door de Securityscan laten controleren. 

Het kan nooit kwaad te melden dat je zwanger bent als je bij de douane staat! Het kan zijn dat je gefouilleerd wordt, in plaats van door de scan te gaan.

Laat je bij klachten in het buitenland altijd controleren (en vraag om een uitslag op papier). Bij twijfel mag je altijd met ons bellen om te overleggen.

Fijne vakantie!

Fit to Fly verklaring

We krijgen regelmatig vragen over het afgeven van de zogenaamde fit-to-fly verklaringen. Als verloskundige kunnen we geen fit-to-fly verklaring afgeven, omdat we niet kunnen verklaren dat een zwangere gezond genoeg is om op een specifiek moment te vliegen.

Op verzoek kunnen we een zwangerschapsverklaring afgeven met daarop de uitgerekende datum/aantal weken zwangerschap. We zullen dit printen op ons eigen briefpapier. De zwangerschapsverklaring geeft geen garantie dat je mag vliegen, dit bepaalt de vliegtuigmaatschappij uiteindelijk.

Hitte in de zomer/ op vakantie

Bron: https://deverloskundige.nl/nieuws/artikel/het-is-zomer-tips-voor-zwangere-vrouwen-voor-de-hete-zomerdagen/379

Op je vakantieadres kan de temperatuur soms flink oplopen. Of je nu in het buitenland bent of in Nederland blijft. Een zwanger lijf moet net iets meer moeite doen om de warmte van de zomerzon weer kwijt te raken. Je merkt dan ook snel de gevolgen als je in de zon zit: je krijgt het benauwd, wordt snel rood of soms misselijk. Wat kun je doen zodat je zo min mogelijk last hebt van de hitte?

- Drink voldoende: wanneer je zwanger bent is het al belangrijk dat je meer drinkt. Wanneer het buiten heel erg warm is, is dit nog belangrijker. Probeer geen frisdranken te drinken, maar ga voor water of thee. Wacht ook niet tot je dorst krijgt, en drink je drankjes niet té koud
- Eet niet te zout: wanneer je veel zout eet houd je meer vocht vast. Kies dan ook voor vochthoudend in plaats van zout voedsel. Probeer ook licht te eten, eet desnoods wat vaker om toch dezelfde hoeveelheden binnen te krijgen.
- Vermijd de zon: probeer in ieder geval tussen 11.00 en 17.00 uur uit de zon te blijven. Draag daarnaast altijd bescherming als je toch de zon in gaat. Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap een 'zwangerschapsmasker'. Daarom is niet alleen zonnebrand met een hoge factor, maar ook een hoedje aan te raden.
- Zoek afkoeling: als je naar buiten gaat, probeer dan in de schaduw te zitten, of leg je voeten in een voetenbadje om wat af te koelen. Ook een natte doek op je voorhoofd of je polsen onder de kraan houden is een effectieve manier om af te koelen. Nog mooier is het als je kunt afkoelen in het zwembad. Bovendien is zwemmen een fijne sport als je zwanger bent, omdat beweging in het water minder belastend is voor je spieren. Geen zwembad in de buurt? Je kunt ook een frisse douche nemen.
- Doe het rustig aan: tijdens de zwangerschap heeft je hart het wat zwaarder. Als het heel warm is heb je nog meer kans op duizeligheid of benauwdheid. Zet vrienden en familie dus wat harder aan het werk en zak zelf lekker achterover op de bank. 's Nachts slaap je minder dan wanneer je niet zwanger bent, maar als het warm is wordt dit helemaal moeilijk. Probeer dan ook overdag even te gaan liggen of een dutje te doen.
- Kies voor lichte kleuren: in de zomer heb je het meest aan lichte kleuren, ook al zijn grijs en zwart vaak geliefd onder zwangere vrouwen. Probeer synthetische stoffen te vermijden en ga voor bijvoorbeeld katoen.

Zika Virus

Het Zika-Virus is de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws geweest. Klik hier voor actuele informatie van het RIVM mbt het ZIKA virus. Voor advies en-/of vragen kun je ook altijd contact met ons opnemen.